U suvremenom svijetu, umjetna inteligencija (AI) više nije samo tema znanstvene fantastike ili akademskih istraživanja, ona je postala sastavni dio naše svakodnevice. Od preporuka koje dobivamo na društvenim mrežama do naprednih sustava za automatizaciju poslovanja, AI tehnologije duboko su prožele mnoge aspekte našeg života uključujući i područje (kibernetičke) sigurnosti.

Svaka promjena i novitet ima dvije strane, one pozitivne i negativne. Negativne utjecaje je važno prepoznati, a potom pokrenuti sustav obrane. Tijekom predavanja želimo prikazati kako prepoznati moguće negativne utjecaje umjetne inteligencije i djelovati u cilju zaštite prava i slobode pojedinaca, razvoja naprednih sigurnosnih protokola te prepoznavanja važnosti etički ispravnog korištenja ove tehnologije.

O predavačima

dr. sc. Leo Mršić

Prorektor za istraživanje i razvoj Sveučilišta Algebra, stručnjak, znanstvenik sa višegodišnjim iskustvom u upravljanju tvrtkama i timovima raznih veličina (do 1.200+ djelatnika), te snažnom orijentacijom na razvoj inovacija baziranih na primjeni digitalnih tehnologija. Sudjelovao u brojnim projektima (100+), posebno je naglašene orijentacije na strategiju, planiranje i poslovno korištenje tehničkih/ICT kapaciteta.

Zlatan Morić

Voditelj katedre za kibernetičku sigurnost Sveučilišta Algebra, stručnjak za kibernetičku sigurnost, analitiku, operacijske sustave i server arhitekturu, te podatkovni znanstvenik s bogatim radnim iskustvom u industriji informacijskih tehnologija i usluga.

Danko Pigac

IT menadžer, poslovni konzultant sa znanje i iskustvo na područjima ICT konsolidacije, strategije razvoja poslovanja, informacijske sigurnosti, mentoringa i coachinga od C-levela do voditelja timova, loyalty programa, digitalne transformacije poslovanja, zaštite privatnosti i GDPR-a.

Dragan Gudeljević

Voditelj odsjek za zaštitu osobnih podataka i privatnosti u Hrvatskom Telekomu. Posjeduje iskustvo pravnog savjetnika s dokazanom poviješću rada u državnoj upravi. Pravni stručnjak s vještinama u pravu, ljudskim resursima, informacijskoj tehnologiji, izvršnom menadžmentu i mobilnoj tehnologiji.

Program

09:30 – 10:00 NETWORKING UZ KAVU
10:00 – 10:30 PREDAVANJE: ZAŠTITA PRIVATNOSTI U OKVIRU AI USLUGA – DANKO PIGAC

  • AI ne dolazi, ona je već tu. Koje izazove predstavlja za prava i slobode pojedinca u smislu zaštite privatnosti? Kako se zaštititi? Postoji li kakva regulative? Tijekom kratkog predavanja razmotriti ćemo stanje i moguće odgovore na ova i slična pitanja.
10:30 – 11:00 PREDAVANJE: KIBERNETIČKA SIGURNOST U KONTEKSTU UMJETNE INTELIGENCIJE – ZLATAN MORIĆ

  • Predavanje će obuhvatiti najnovije trendove i izazove u području kibernetičke sigurnosti, fokusirajući se na utjecaj i integraciju AI-ja u ovom području. Govorit će se o utjecaju umjetne inteligencije na razvoj naprednih sigurnosnih protokola i etičkih dilema koje proizlaze iz ovog brzo rastućeg područja. Osim toga, govoriti će se i o važnosti obrazovanja i osposobljavanja stručnjaka za kibernetičku sigurnost u eri AI-ja, kako bi se osiguralo da se najnovije tehnologije koriste na siguran i etičan način.
11:00 – 11:30 PREDAVANJE: ETIČKI ASPEKT AI – DR. SC. LEO MRŠIĆ

  • Napredak AI-ja sve je brži, a s time dolaze i brojni etički izazovi. Kako osigurati da AI tehnologije djeluju na način koji je pravedan, transparentan i bez štetnih posljedica za pojedince ili društvo u cjelini? Kako se nositi s pitanjima privatnosti i sigurnosti podataka u svijetu gdje su AI servisi sve sposobniji za obradu ogromnih količina informacija? I kako osigurati da se ove tehnologije ne koriste na načine koji bi mogli pojačati postojeće društvene nejednakosti ili potaknuti nove oblike diskriminacije?
11:30 – 12:15 PANEL DISKUSIJA: AI U POSLOVANJU – IZAZOVI SIGURNOSTI I PRIVATNOSTI – DRAGAN GUDELJEVIĆ, ZLATAN MORIĆ, DR. SC. LEO MRŠIĆ, DANKO PIGAC

  • AI je već u svakodnevnoj primjeni, no, da li smo svjesni izazova koje korištenje predstavlja u smislu sigurnosti i zaštite privatnosti? Kako se možemo zaštititi i koje mjere poduzeti? Što nas očekuje u budućnosti?
12:15 – 13:00 NETWORKING